“Bij mijn eerste rapport had ik 6 buizen. Mijn ma heeft me bijna halfdood geslagen.” Zo’n uitspraak blijft een week nazinderen in je hoofd. Dat is wat een goede podcast doet: je wereld openen en blijven plakken. 5 Klasse-redacteurs delen hun favoriete podcast-afleveringen.

  • Hoe schoon is mijn school

Verhalen van leerlingen aan het schoolsecretariaat

“Bij mijn eerste rapport had ik 6 buizen. Mijn ma heeft me bijna halfdood geslagen.” Dat soort verhalen pikt journalist Luc Haekens op wanneer hij zijn oor te luisteren legt bij de studiemeesteres op een school. Wees gewaarschuwd, je blijft een half uur plakken als je op de link hierboven klikt. Ook na 20 jaar, blijft dit een moker van een reportage.

Tip van Tim, videojournalist bij Klasse

  • Speciaal

Kijkje in de klas van het buitengewoon onderwijs

Dankzij deze podcast besef ik hoe belangrijk structuur is in een klas. Juf Vivian herhaalt voortdurend de klasregels en vraagt geduldig om stilte. De kinderen krijgen ook gedragsregels op maat. Je voelt dat er in deze klas veiligheid en vertrouwen heersen. Ideale omstandigheden om te leren.

Speciaal is een ontroerende serie waarin Marije Schuurman Hess een kijkje neemt in de klas van haar zoon Jesse in het buitengewoon onderwijs.

Tip van Mieke, adjunct-hoofdredacteur bij Klasse

  • Janusz Korczak en de leerling in de digitale samenleving

Wat leraren van Wereldoorlog II kunnen leren

Wat mij verraste? Het verhaal van een vader/meester van tijdens de Tweede Wereldoorlog: Janusz Korczak. Hij is pedagoog en grondlegger van de kinderparticipatie. Hij begeleidde wezen in het weeshuis midden in het getto van Warschau.

Pedagoog Joop Berding en expert digitale geletterdheid Remco Pijpers linken Korczaks aanpak met die van leraren die leerlingen begeleiden in de huidige digitale samenleving.”

Tip van Toon, webdeveloper bij Klasse

  • Pedro De Bruyckere over klaskit

Handige tools voor leraren

“Je hebt 205 triljoen mogelijk werkende opties als leraar. Heel veel werkt in onderwijs, maar niets werkt altijd.” Als ik Pedro De Bruyckere bezig hoor, dan zit ik heel even terug in de lerarenopleiding van de Arteveldehogeschool. En dan voel ik passie. Professor De Bruyckere praat over zijn nieuwe boek. Daarin staan handige tools waarmee de leraar concreet aan de slag kan.

Tip van Josfien, gedetacheerde leraar, redacteur bij Klasse

  • Echt Gebeurd

Sander vertelt over zijn pubergedrag in de klas

Spannende podcast? Cabaretier Sander Vanopzeeland zat vroeger in een erg vervelende klas. 10 jaar nadat hij afstudeerde, komt hij zijn blinde muzieklerares tegen op straat. Hij moet iets goedmaken.

Tip van Cherline, redacteur bij Klasse

540 540

Kandidaten werkzaam bij Ammi-zorg

765 765

Kandidaten ingeschreven bij Ammi-zorg

84 84

Tevreden klanten van Ammi-zorg

82 82

Kilo’s snoep wat we op kantoor per jaar eten